сряда, 14 януари 2009 г.

14.01.2009 - Къде беше Варна ?

Приблизително така изглеждаше червеният площад площад "Независимост" във Варна на общонационалния протест на 14 Януари 2009. Докато прозорци и коридори в Народно Събрание кънтяха, раздирани от гласовете на хилядите събрали се в София, изглежда Варна просто "спеше". В други по-големи градове като Пловдив и Бургас, стачката днес беше отбелязана от поне 200, съответно 250 души.

В крайна сметка протеста обявен за 11:00, уважихме едва дузина души. Информацията за протеста получихме от СДРУЖЕНИЕ ЗА РАЗВИТИЕ И ОБЩЕСТВЕН КОНТРОЛ. За съжаление за т.н. точка на тръгване (Икономически Университет) явно никой не беше чувал, така че отидохме направо на червения площад. Там бяха Славена и майка й. В рамките на около час, два се събраха някъде около 10, максимум 15 души. Някой идваха, стояха за малко и заминаваха, други пристигаха по покана на приятели и познати, които стояха с нас под дъжда. Дали неприятното време или студа уплаши варненци днес е загадка ! Факт е обаче, че от студенстките съвети и организации днес нямаше и помен. Защо ? Повечето от хората, които минаваха покрай импровизирания протест бяха силно незаинтересовани. Някои стояха и се пулеха в агитациите на плаката, други отдалече се усмихваха и с жестове "показваха" подкрепа, а трети минаваха на метри от нас без дори да се обърнат. Имаше и такива, които се оправдаваха, че са на работа и не могат да се включат. Е ! Повечето от нас днес също бяха на работа, но намериха начин. Може би трябва да се запитаме, кое е по-преходно - работата или съществуването ни в България ? Може би трябва да попитаме - Къде беше днес Варна ?


Да се надяваме, че летаргията на варненци е само временна ! Ето и снимки от "протеста":





6 коментара:

  1. Предвид събитията в София, дано утре се посъбудите. Аз съм от Пловдив и тук единственото по-особено нещо беше сериозното полицейско присъствие. Иначе в Пловдив нещата бяха слаби, но пък бяха едно добро начало. Поздрави и успех утре!

    ОтговорИзтриване
  2. ЗДРАВЕЙТЕ АЗ СЪМ ОТ БНС/ГВАРДИЯ ВАРНА ПОВЕЧЕТО НАШИ МОМЧЕТА БЯХА В СОФИЯ АКО ЗНАЕХ ЧЕ ТУКА ИМА ХОРА ЗА ПРОТЕСТ ОСТАНАЛИТЕ ОТ ВАРНА ЩЯХМЕ ДА СМЕ ДО ВАС ... КАК ДА СЕ СВЪРЖЕМ ПИШЕТЕ МИ НА ПОЩАТА
    devalman@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте! Аз бях в София за 14ти. Все още имаме време и шанс да организираме подкрепа макар и от 100 души дори и символично. Не съм от никакви партии и протестът трябва да бъде граждански. Пишете на скайп obichampliush

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте.

    Подкрепата в София, разбира се е доста по-ефектна и важна :)
    Тези, които бяхме във Варна разчитахме на студентските организации, но нещата не се получиха ! Съгласен съм с "Анонимен" , все още има шанс за организиране на макар и символичен протест, поне хората да разберат, че има такива, които се интересуват от ситуацията.

    За всички желаещи, нека пишат на [valkan@email.bg]. Ще направя страница в този блог, и щe я обновявам със записалите се (Може и анонимно). Мисля, че ако се съберат над 50-60 души, протеста ще има смисъл !!!

    ОтговорИзтриване
  5. 1. Tova na snimkite ne e "Chervenia plo6tad", a "Ploshtad Nezavisimost." pred sudebnata zala...

    2. Kolkoto i da bu4im za tupite izkazvania na mediite "Zabludeni studenti" i t.n. - kato ima 10 choveka sa si napulno pravi.

    3. Trqbva ni nqkoi s opit v organiziraneto na takiva proqvi, za da mogat da se suberat pove4e "ne zabludeni" hora.

    Ne znam dali ste bili vuv Varna prez '97, no togava vsi4ki universiteti bqha po ulicite, pove4eto avtobusi bqha blokirani (az ne mojah da se pribera daje ot u4ilishte) ;)
    Govorim za hiledi hora, dobre organizirani. I bqha 4uti.

    ОтговорИзтриване
  6. Грешката беше поправена. Благодаря !
    Нужадата от "някой с опит" е повече от необходима. За съжаление, до момента НИКОЙ не изявява желание ! В момента се набира група във facebook.com с име "Граждански Протест Варна". Бихме искали това да е стартовия пункт на този етап. Заповядайте ...

    ОтговорИзтриване